Skip to main content

Waarom meld ik mij aan voor een Ayurveda weekend op een yogamat, terwijl ik geen yoga beoefen? Met een groep mensen die ik niet ken, terwijl ik helemaal niet van groepen hou. Toch doe ik het, soms wil ik eventjes uit mijn gewone leven stappen en iets nieuws leren. Dus op retreat in Zandvoort!

 

Het is vrijdag en volgens de informatie ben ik al om 10:00 welkom maar het begint officieel om 17:00. Dat is een lastige voor mij. Ik kan wel denken, Danielle, rustig aan, maak je werk af en dan vertrek je rond 15:00 richting Zandvoort. Nee, vanaf 09:30 word ik onrustig en weet ik dat ik eigenlijk de rest van de tijd ga zitten wachten tot ik van mezelf weg mag. Pffff wat zitten wij mensen toch bijzonder in elkaar.

Dus rond 12:00 kom ik al aan bij het prachtige Lichthuis en daar is meteen Gitty. Ik krijg direct een knuffel en een glimlach en ik voel me een reus. Gitty is rank en slank en sierlijk en mooi! Maar vooral ontzettend lief.

In de kerk ontmoet ik haar man John, hij staat in de keuken. Het hele weekend, maar echt altijd. Volgens mij slaapt hij ook niet. Op welk tijdstip ik daar ook naar binnen loop, daar is John. En dat voelt fijn en gezellig, want bij John is er een big smile, een kopje thee en overheerlijk gezond eten. Met kardemom, kurkuma, fenegriek en Ghee en zoete aardappel en nog zoveel meer. 

Gitty laat me mijn kamer zien waar ik met nog 2 anderen 2 nachtjes zal slapen. De kamer heet Earth…mooi. En hij ligt tegenover de sauna, wat fijn! Ik leg mijn spullen bij 1 van de 3 bedden en voel me onrustig. Wat ga ik nu doen? Ik kom altijd heel kalm over maar van binnen raast er vaak een storm, nu helemaal! Ik zit in een klote verdrietige tijd, lekker slim Danielle. Nou moet je je ook nog tot en met zondag groot houden. Heimwee en verdriet valt over me heen.

Ik ga maar lopen, richting de winkels en het strand. Rustig aan, je hebt geen haast, maar het lukt niet. Binnen no-time heb ik een blouse gekocht en loop ik in de AH voor een tros bananen en een bakje ananas. En terug…want nu moet ik in de sauna. Sjongesjonge hahaha, ik vind mezelf ook wel een lekker ding, en moet lachen. Dit wordt wat. Straks komen de anderen en wat doe ik dan? Ga ik een gesprek voeren of verstop ik mezelf in een hoek met een boek. Dat laatste. 

En dan is het tijd, we gaan beginnen. We krijgen een lekker voedzaam drankje, heel mooi gepresenteerd. In witte kommetjes op een tafel met daaromheen rozenblaadjes. Ik hou daarvan, dit is met liefde gemaakt. Het heet “Ojas”. Als je als mens weinig Ojas hebt, dan ben je sneller ziek, moe of verzwakt. Met de Ojas drank verhoog je je energie en krijg je kracht. 

Het is 1 van de vele geweldige mooie maar ook heel vrolijke termen die we om ons oren krijgen van Gitty. Kappelebati, Ujjayi, Nadi Sodhana, Kitchari, Abyanga en Brahmari. Daar gaat mijn energie weer van stromen. Nu weet ik meteen weer waarom ik dit zo leuk vind. 

Op retreat in ZandvoortEn dan verteld Gitty over de Ayurveda. Dat dit helemaal gaat over balans en onbalans. En dat de Ayurveda een schatkist aan rituelen, oefeningen, kruiden, voeding & wijsheden te bieden heeft om ervoor te zorgen dat we gezond en in balans zijn. Het zal verder gaan over Vatha, Pitta en Kapha. De 3 dosha’s (typen) volgens de Ayureda. En we leren dat je bijna nooit 1 type bent maar meestal een combinatie. Ik ben Pitta en Kapha. Handig om te weten! 

En oooohhhh dit spreekt mij zo aan! Dit is waar mijn vuur van binnen van gaat branden! Mijn rode draad vanuit het voedingsadvies dat ik geef, maar ook alle mooie Anima Mundi producten. En niet te vergeten de 3 dosha oliën van ASMI. Sluit zo perfect aan!

ASMI Body Oil

Wat kun je doen om vanuit eigen kracht met mooie zuivere producten, opbouwende voeding en rustgevende rituelen ervoor zorgen dat je in een heerlijke staat van zijn komt. Zowel lichamelijk als geestelijk. 

Elke pijntje in je lichaam is een teken dat er onbalans is. Dat het niet goed stroomt en waar het niet stroomt, is het geblokkeerd. En waar het geblokkeerd is, loopt het vast. Wordt het hard en stroperig. En we willen zoals Gitty zo heerlijk kan vertellen, Juicy zijn! Al je weefsel moet doordrongen zijn van een golvende stroom van vocht en heerlijk geolied lopen. Ze verteld het zo mooi, zo rustig, zo aanstekelijk! En wat een prettige stem heeft ze. Al zou Gitty het boek Puck van de Petteflet voorlezen, dan nog raak je ontspannen.

Op retreat in Zandvoort

Het fijne van een weekend als dit, en gelukkig heb ik het tot nu toe altijd zo ervaren. Dat je gewoon jezelf mag zijn. Ik heb vanaf vrijdagavond meteen kunnen loslaten dat ik bijvoorbeeld aan tafel moet blijven zitten om te praten. Ik trek me vaak terug maar als ik mij wel in de groep meng dan word ik warm ontvangen. Er is rust. Niet meteen je hele levensverhaal hoeven delen met iedereen en die ook terugkrijgen van anderen. Dat kost zoveel energie! Gewoon even niet aan verwachtingen hoeven voldoen. Ik voel zaterdagochtend al dat de staalkabels in mijn schouders zijn verdwenen. Zucht…

En Gitty sprak dat ook steeds heel fijn uit. Zorg dat je comfortabel bent, je mag dit, je hoeft niet dat. En toen ik voor de 1e keer op de yogamat lag en ze zei: ik ga op jullie letten deze dagen, je bent hier helemaal veilig, ik ben er voor jullie. Zo ontzettend lief. Boehoe….weer tranen.

Natuurlijk werd er ook gelachen en gegrinnikt! 

Op retreat in zandvoortIk ga hier verder niet diep op de les-inhoud in. Dit is mijn ervaring van deze dagen. Ik ben een spons, ik hou van nieuwe dingen leren. Ik kijk naar details, hou van een mooie omgeving. En alles klopte dit weekend. Een heerlijke massage door de magische handen van Nath (rechts op de foto) die zo kostelijk kon vertellen over hoe de 3 verschillende types zich gedragen op de massagetafel. Herkenbaar!

 

De mooie sauna, de yogazaal (Shala), de yoga-attributen, allemaal zo prachtig! Het Lichthuis, de kerk, geweldig om even als huiskamer te hebben. Het oliën (jezelf thuis helemaal insmeren met een laag warme olie) heb ik thuis meteen gedaan. Dit is gewoon superfijn om jezelf af en toe te gunnen. Graag benadruk ik nog eens, dit is allemaal niet zweverig. Dit is juist zo aards en stevig als je maar kunt bedenken. En al zou er een klein onderdeeltje zijn waarvan je denkt, dit hoeft van mij niet. Zoals in mijn geval het zingen van een mantra, geeft niks. Verder is het een verrijking van je leven. Je haalt er altijd dingen uit die jou kunnen helpen in je dagelijks leven. 

Als je besluit om dit een keer mee te willen maken? Volg dan Gitty op Wahe-retreats op Instagram. Ze gaan ook geregeld naar Tenerife of Marokko…heerlijk!

Wahe!

Enjoy!

  

Leave a Reply

Ontdek meer van Joy 2 Woman

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder